Oedeemtherapie
Oedeemtherapie
Menu
Nieuws
Oedeemtherapie tegen het vasthouden van vocht na een oncologisch traject
Voorspellende AI-modellen voor borstkankerbehandeling.
Oedeemtherapie
De oedeemtherapeut is een specialisatie van de fysiotherapie. Zij heeft hiervoor een gespecialiseerde opleiding gevolgd.
Er zijn diverse vormen van oedeem die zich op verschillende manieren kunnen uiten.
Klachten bij Oedeem
- een zwaar gevoel in ledenmaat of strak gevoel in je lichaam,
- spanning geven van de huid
- een pijnlijk of tintelend gevoel
- verhard oedeem
- zwelling van een lichaamsdeel.
Soms hebben mensen weinig klachten in het begin maar merken ze dat aan een kant de mouw van een blouse niet meer past of dat het dragen van een bh niet meer verdraagzaam is.
Een veel voorkomende vorm van oedeem is het krijgen van dikke onderbenen en voeten. Je kunt er vaak een kuiltje in drukken. Na een nacht slapen zijn deze verschijnselen vaak weer weg of verminderd. Een andere vorm van oedeem, lymfoedeem, dit kan overal in het lichaam optreden en hierin is het moeilijker een kuiltje te drukken, het verdwijnt ook niet na een goede nachtrust of als u uw benen hoog legt.
Lymfoedeem gaat niet uit zichzelf over! Het is daarom van belang dat u contact opneemt met uw huisarts of specialist als u het vermoeden heeft dat u oedeem ontwikkeld. U zal hiervoor een verwijzing krijgen voor oedeemtherapie. Hierdoor kan blijvende schade worden voorkomen.
Mogelijke oorzaken oedeem
- Schade aan het lymfeweefsel door medische behandelingen bij kanker, zoals operaties of radiotherapie.
- Schade aan het lymfeweefsel door het verwijderen van lymfeklieren.
- Tijdelijke vochttoename door operaties bij breuken of de plaatsing van een nieuwe heup of knie.
- Verzwakking van de aderen, waardoor de benen vocht vasthouden.
- Een verminderde verwerking van de lymfevaten in aanleg (bij de geboorte). Wat vaak pas tot uiting komt door een overbelasting van het lymfesysteem.
De oedeemfysiotherapeut is ook gespecialiseerd in behandeling van littekens en bindweefselproblematiek. Een litteken kan immers een barrière vormen voor het afvoeren van vocht door het lichaam.
Oedeemtherapie bij borstkanker
Fysiotherapie OECW werkt samen met de verpleegkundigen van het Borstcentrum Alexander Monro in het SJG Weert. Daardoor hebben we veel ervaring met de behandeling van vrouwen met oedeemklachten door de medische behandelingen bij borstkanker. Dit kan gaan om oedeem in de arm, borst en of flank regio, maar ook om bewegingsbeperkingen in de schouder en nek. Een combinatie van verschillende behandel therapieën kunnen hier goed bij helpen.
In de praktijk wordt de Manuele lymfdrainage ad modum Vodder (MLDV) uitgevoerd. De behandeling richt zich naast de drainerende werking van het lymfsysteem op de voedende en zuiverende rol van al ons lichaamsvocht. Het doel van de MLDV is het optimaliseren van de vochtdoorstroming, de weerstand van de patiënt te verhogen, het stressniveau te verlagen en het hormonale stelsel te beïnvloeden. Naast de Manuele lymfdrainage kan er gekozen worden voor lymftaping, oefentherapie of compressietherapie (zwachtelen, steunkous). Zelfmanagement en hygiëne regels t.b.v. het aangedane gebied horen ook bij het behandelplan van oedeem.Â
Vergoeding
De behandeling van oedeem dat is ontstaan na een operatie of bestraling aan de lymfklieren wordt door uw verzekeraar vrijwel altijd gezien als een ‘chronische indicatie’. Dit betekent dat deze behandeling vanaf de 21e behandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen dienen uit de aanvullende verzekering gedeclareerd te worden. Het is belangrijk dat er een verwijzing van de huisarts of specialist is om de vergoeding aan te vragen. U kunt met uw oedeemtherapeut of verzekering contact opnemen om te kijken op welke vergoeding u recht heeft.